Mer om kursene

urtehagenladestien På 8 ukers kurs vil du guides gjennom de viktigste formelle øvelser fra verdens ledende og vitenskapelige stressmestringsprogram MBSR (mindfulness – baserte – stressmestring). De vitenskapelige øvelsene er hentet fra tusenårs buddhistisk tradisjon, men ble bragt til vesten av lege John Kabbat – Zinn i 1979. Avanserte hjerneskanninger viser at 8 ukers kurs med mindfulness fører til at hjernen endres ved at pannelappene fremst i hjernen – og da spesielt på venstre side- blir mer aktive under mindfulness-meditasjon. Man antar at dette området bidrar til å dempe frykt, sinne og uro, og å skape en mer positiv tankegang og livsinnstilling. Vi vet også at det har null bieffekt ! Under fanen ”hva er mindfulness” kan du lese mer. Kurset er bygd på teori, men er lagt opp praktisk. Du trenger ingen forkunnskaper, og du vil bli guidet gjennom øvelser slik at du kan trene på dem mellom kursdagene. Du vil også bli anbefalt å laste ned en app på telefonen som vil gjøre det enkelt å øve hjemme. Etter 8 uker er mindfulness blitt til en vane for de fleste. På kurset vil du bli guidet gjennom de fire hovedelementene:

  • Sittende og liggende oppmerksomhetstrening
  •  Pust i bevegelse/lett yoga
  • Gående meditasjon
  • Kroppsvandring/kroppsskanning

I tillegg vil også bli guidet gjennom: – Kjærlig vennlighets meditasjon – Spise meditasjon ( her får du servert kortreist økologisk mat fra Rotvoll) På kurset arbeider vi med en rekke formelle mindfulness teknikker, som deltakerne kan ta med seg hjem og bruke i arbeidslivet og privat. Familien, venner, kollegaer og barn vil ofte ha utbytte av dem også. Vi vil også reflektere og ha samtaler og dere vil få oppgaver øve på formelle og uformelle teknikker slik at oppmerksomt nærvær blir en del av dagliglivet. I tillegg til de 8 samlingene vil du tilbys en  stille dag/retreat på Solstua på Rotvoll fra fra kl.10 – 16 søndag 6 november. På den stille dagen vil du bli ledet av tre instruktører og det vil bli servert hjemmelaget økologisk mat fra gården på Rotvoll. Hva er en stille dag/retreat ? Stille dag er en anledning til mindfulnesspraksis i stillhet en hel dag med veiledning fra tre erfarne instruktører. Dagen arrangeres etter at deltakerne har vært på kurs i fem uker. Vi bruker Solstua, Camphill Rotvoll området, naturskjønne Ladestien og Steinerskolen. Program: – Kom inn i stillheten – Gående/stående meditasjon ute – Pust i bevegelse/lett yoga inne og ute ( hvis været tillater det) – Kroppsskanning – Mindfult måltid laget av lokale grønnsaker – Refleksjon i stillhet

Kurset vil åpne sansene dine!

Kurs konseptet  ønsker at omgivelsene skal gjenspeile en sansebasert tilnærming som får alle sansene til å utfolde seg.De klassiske fem sansene våre er  – syns-, lukte-, smaks-, høre- og følesansen. .Målet til kursene er å lede deg gjennom øvelser som åpner sansene dine. Når vi åpner flere av sansene våre kommer vi mer til stede i nuet. Jeg har derfor fått låne de best egnede kurslokalene for mindfulness i hele Trondheim; nemlig Solstua på Camphill rotvoll på Rotvoll og Amalienborg gård på Ranheim. Jeg kan ikke tenke meg mer rolige, naturskjønne omgivelser beliggenhet, ved Ladestien og Rotvollfjæra, hvor det eneste man kan høre er bølgeskvulp, måkeskrik, bålknitring, haner som galer og hestevrinsk.

Natur som verktøy

En av metodene jeg vil bruke er derfor mindfulness i naturen når været tillater det. Med Ladestien, fjæra og Pilgrimsleden som nærmeste nabo til kurslokalene til både Amalienborg/Rotvoll og Camphill/Rotvoll kan det ikke bli bedre! Gjennom bevegelses meditasjon lærer du å skjerpe dine sanser, fastholde konsentrasjon og styrke ditt nærvær. Naturen gir mulighet til å styrke våre sanser, forene vår kropp og sinn og gjennom dette bringe oss tilbake til nuet. Å være ute i naturen gir ro. Formålet er å skape et mentalt pusterom og et åndelig nærvær, hvor mindfulness, natur og meditasjon brukes som verktøy for å forebygge og møte stresset. Naturopplevelser er sanselige møter med omverdenen. Naturen er enkel, den er som den er, vi kan ikke gjøre noe ved at sola brenner mot huden, at det blåser friskt eller at det regner. Naturen er akkurat sånn. Men naturen har den egenskap at de opplevelser vi får her, rammer noe dypt inne i oss. Naturen skaper ro og rom til å fordype seg. I naturen oppdager vi oss selv og den får oss til å reflekterer over livet. Vi opplever naturens gang med liv og død rett foran øyne på oss. I en hverdag fylt med stress kan man lett få en følelse av å miste jordforbindelsen. Hos Akkurat no er filosofien at meditasjon og nærvær i naturen, kan gjenskape jordforbindelsen for deltakerne. Når mennesker er i naturen, oppleves omgivelsene med sansene. Folks inntrykk er individuelle, og det er gjennom dette vi blir bevisste om oss selv. Akkurat no sine kurs er lagt til Camphill Rotvoll og Amalienborg gård i naturskjønne omgivelser på Rotvoll og Ranheim. Med naturperlene Ladestien, Pilgrimsleden og Trondheimsfjorden som nærmeste nabo vil deler av kurset legges ute i naturen når været tillater det. Gjennom bevegelses meditasjon langs fjorden lærer du å skjerpe dine sanser, fastholde konsentrasjon og styrke ditt nærvær. Les mer om Camphill Rotvoll og Amalienborg gård nedenfor.